Илиян Василев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Наивно е

...
Илиян Василев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Наивно е
Коментари Харесай

Илиян Василев: Играта на Путин не се променила - разтърсва света с нови и нови конфликти. И за нас нещата...

Илиян Василев, Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Наивно е да се счита, че Хамас сами са се решили да атакуван Израел - подготовката е лишила доста време. Но изборът на време е основен. Винаги би трябвало да търсим класиката - кой има полза? Геополитическите изгоди са едно, само че в тази ситуация не би трябвало да се подценяват геоикономическите. И тук преди всичко е пазарът на недопечен петрол и ненапълно обвързвания с него пазар на друга сила и, несъмнено, пазарът на оръжия - в смутни времена хората купуват сигурност.

Ударът пристигна тъкмо когато пазарът на недопечен петрол стартира да се срутва - безусловно за няколко дни изгуби 10 $ на барел. А този пазар финансира режима на Путин и войната в Украйна. Затова съвсем всички анализатори търсят причинно-следствена обязаност на този акт с ползите на Кремъл. На първо място Иран, несъмнено, има интерес. Да не приказваме, че е съзнавал, че е първия и дежурен обвинен. Колкото и да натиснаха надолу спора си със Саудитска Арабия, проблемите остават и паниката в Техеран внезапно се усили от вероятността от нормализация на връзките сред Израел и Саудитска Арабия и най-много договорите на Риад с Вашингтон за защита. В този смисъл имат екзистенциален интерес.

Още по-екзистенциален интерес има Русия - тъй като тя е единствената страна, която се намира в сериозна фаза на война, която изтощава ресурсите и заплашва оцеляването на режима на Путин. Залозите за Москва са на живот и гибел за Путин и, защото губи в Украйна, дълготрайно осъзнава, че не може да поддържа военните си потенциали без приток на пари. А те са функционалност за геополитическия риск - колкото по-висок е той, толкоз по-скъпи са енерегнийните първични материали, които изнася. Веднага откакто разбра, че не може да победи Украйна, съветската дипломация се концентрира върху невралгични точки на Запада - Африка и Близкия изток. Неслучайно Хамас бе по този начин добре признат в Москва. Играта на Путин не се трансформирала - раздрусва света с нови и нови спорове и в този безпорядък употребява дивидентите на страха и несигурността. И по този начин като усилва световната ентропия и геополитическия риск всичко това се отразява върху пазарите на оръжия, на сила и връща целите на енергийната сигурност.

Европа тук просто спи и още си мисли, че може да изолира уравнението на личната си сигурност, изключително енергийна от геополитическите опасности.

И за нас нещата ще станат доста по-сложни - следете Турция.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР